Guide til de forskellige typer af øl

Guide til de forskellige typer af øl

Når det kommer til øl, så har vi i dag en masse forskellige typer at vælge imellem. Om det kommer til smag, udseende eller alkohol procenter, så kan der laves en masse forskellige variationer. Det er det så også blevet til, nu hvor der er en masse spillere på markedet. Man ser ikke kun de helt store som Tuborg og Carlsberg, men også en masse udbydere af deres egen varianter samt speciel øl, som så stille og roligt er i gang med at sætte sig fast på markedet. Hvis du er en af de helt store øl entusiaster, så er det værd at vide, hvilke former for øl der florerer derude på markedet. 

Generelt så mener man, at der er 12 typer af øl, hvor vi vil komme ind på nogen af disse. Her er den mest populære en pilsnerøl. Dette er en af de mest velkendte indenfor øl verdenen, og kan ses overalt med flere forskellige labels. Pilsnerøllen er altid en klassiker, og kan nærmest betegnes som kongen, når der skal købes stort ind til en fest, konfirmation mm. Denne øl plejer at være en af de lyse undergærede øl, men kan selvfølgelig findes i flere varianter. Dernæst har vi wiernerøl, som er den vi kender herhjemme som en god classic. Wienerøllen er kendt for at have dominans til store festivaler som Oktoberfest i Tyskland, og går rent faktisk også under navnet oktoberfest øl af den grund. De er let drikkelige som nok også er grunden til at de bliver drukket i så store mængder. De har en let smag som er lidt dybere en den lyse pilsnerøl, som altid plejer at være en stærk konkurrent til wienerøllen. I den anden ende af skalaen har vi den mørke lagerøl, som er den onde tvilling til en pilsnerøl. Tyskerne er utroligt glade for denne variant, og er faktisk nogle af de største forbrugere af denne som kaldes for münchenerøl. Denne øl er ikke så udbredt i andre dele udover Tyskland, hvor de har givet den et navn som matcher meget godt, nemlig dunkel eller schwarzbier, som i oversat betydning betyder mørk eller sort øl. 

Nu går vi så lidt væk fra de lidt mere traditionelle øl og hårde mande øl, og lidt over mod noget som er lidt sødere. Her er den næste på listen som er lyse belgiske ales. Disse øl har normalt en masse duft og aroma i form af eksotiske frugter med sig. Lyse belgiske ales plejer at være utroligt søde i smagen, som gør at man ikke kan smage den enorme mængde alkohol der normalt er i disse. Når vi har de lyse belgiske ales, så har vi selvfølgelig også de mørke. Disse øl er også ret søde, men samtidig ret bitre. Det er at aromaerne er dog lidt mørkere end sin  lyse bror, da man som oftest ser ting som chokolade, dadler, kaffe, lakrids osv. Her har vi endnu en variant som høre ind i familien af ales., nemlig den britiske ale. Disse er ofte ret lave i deres alkoholprocent, hvor smagen som oftest er den angivende faktor.  

Den næste på listen er hvede øl også kaldet weissbier. Her findes der 2 overordnede grene af samme type øl. Vi har den bayerske version, som er utrolig sød og samtidig meget cremet i din konsistens, hvorimod en witbier mere syrlig i sin smag. Her er aromaer typisk ingredienser som vanilje, appelsinskal og blomster. 

Porter og stout er de næste på listen, som rent faktisk dækker over en meget bred vifte af både smag og kompleksitet. De har nogle spinkle aromaer som er i den dybe smagsende i form af chokolade og mørke bær mm. Denne øltype er normalt meget cremet og kan have espresso agtige træk.  

Den næste i rækken er en rigtig gammelmandsøl , sagt i den forstand at den smager meget af middelalder. Det er nemlig de vildgærede øl vi har taget fat i, som også er en af de meget udbredte øltyper. Den er meget tør hvor smagen er sur og sød på samme tid. Aromaerne er dog ikke de helt appetitlige, medmindre man er til den slags, og minder om hestestald, hø, umodne æbler. Selvom ingredienserne godt kunne antyde det lidt, så er denne øl slet ikke i nærheden af at være bitter overhovedet.  

Det her er 9 af de mest velkendte øl du finder på markedet. Husk på, at der findes en masse forskellige varianter af hver type, så det gælder bare om at gå til kødet og få udvidet din smagshorisont.