Den årlige vinterdepression

Den årlige vinterdepression

Hvert år skifter humøret på en masse danskere i takt med at det bliver koldere og koldere. Det starter nærmest lige så snart at sommeren og den gode sol forsvinder og er starter nærmest en epidemi. Det er en meget sæsonbestemt lidelse, som man også får af navnet og viser sig i vintermånederne. Det er der dog også en meget god grund til. Det er videnskabeligt bevist, at menneskers humør er kædet tæt sammen med lys. Dette spiller vidst en stor faktor, som man nok også godt kan mærke på vejret. Om sommeren når der er godt vejr og solen skinner, så ser man en masse folk med smil på læberne. Selvom der sker noget skidt i livet, så er det næsten lige meget, for solen skinner og alle folk er glade. Når du går ned til købmanden for at købe din dagligvare, så får du altid en ”god dag!” og et smil med på vejen. Det ændrer sig meget hurtigt lige så snart at solen forsvinder og kulden begynder at træde ind over landet. Smilet vender meget hurtigt og det smitter hele vejen. Man får ikke lige det sædvanelige smil med på vejen, hvilket gør at man ikke er så glad som man plejer. Den næste du møder ser, at du også går og hænger lidt og han får heller ikke et smil med på vejen, som du ellers altid plejer at give videre. Sådan fortsætter den bare hele vejen og ender med at alle folk bare går og surmuler i deres egen verden.. Manglen på lys er derfor en kæmpe faktor når vi snakker om vinterdepression, og er bare en stor faktor generelt når det kommer til regulering af humøret hos mennesker. I Danmark mener man, at ca. 5% af befolkningen lider af vinterdepression, hvor der ses en klar overvægt af kvinder under 45 år.  

Symptomerne på vinterdepression er man ikke i tvivl omkring. Vi alle har nogle få perioder af disse stadier, hvor nogle andre lever sådan her en hel vinter. Man går bare og er nedtrykt, og i stedet for at fokusere på de gode ting som sker i livet, så er man mere tilbøjelig til at fokusere på de dårlige. Man kommer derfor meget hurtigere til at virke nedtrykt. Man bruger også mange flere kræfter på at gå og have ondt af sig selv og det er her at trætheden kommer som trofast følgesvend. Man går og er træt hele tiden og vil bare gerne være hjemme i sin seng, hvor intet kan skade en. Når du så endelig er kommet hjem, så er det direkte under dynen og måske lige tage et par timer på øjet. Når du vågner, så er energien stadig nede, mens at sulten virkelig sparker ind. Men når man er så udtømt på energi, så vil man bare have noget der er let at lave. Her man er meget tilbøjelig til noget hurtigt og godt, hvilket normalt indebærer en masse kulhydrater. En hurtig pizza eller burger som er klar på 30 minutter, færdiglavet og leveret lige til din dør. Med alle disse ting i mente, så er en af symptomerne også, manglende interesse for arbejde og sociale aktiviteter. 

Som man kan se, så er vinterdepression en stor og lang ond cirkel som foregår over flere måneder. Den helt samme procedure dag ind og dag ud. Det kan være svært at komme ud af denne cirkel når man først er kommer dybt ind i den. Det kan dog godt gøres med hjælp fra hinanden. Husk at hjælp venner og veninder ud af dette hul, og hvis det er en grå og kedelig dag udenfor, så husk at smil til folk og send dem godt afsted.